Menu

Kategori : UMUM

SEJARAH PENUBUHAN

Pada awal penubuhannya, pengambilan pelajar hanya berjumlah 120 orang bagi 3 kursus iaitu Sijil Kejuruteraan Awam (Pembinaan), Sijil kejuruteraan Elektrik (Kuasa) dan Sijil Kejuruteraan Jentera (Am). Mulai tahun 1989, sistem semester mula diperkenalkan dengan pengambilan pelajar dua kali setahun iaitu untuk Sesi Januari dan Julai.
Pada 16 Oktober 2002, POLISAS maju selangkah lagi dengan penyerahan premis Maktab Perguruan Tengku Ampuan Afzan (MPTAA), Semambu, sebagai Kampus B POLISAS apabila maktab perguruan ini berpindah ke kampus barunya di Kuala Lipis. Kampus B yang mempunyai keluasan 27.2 hektar ini digunakan sebagai bilik kuliah dan makmal mulai Sesi Julai 2002.
Sejajar dengan perkembangan dan pertambahan bilangan pelajar, POLISAS pesat membangun dengan pembinaan bangunan baru dan pengubahsuaian blok-blok kuliah, bengkel, makmal komputer, makmal sains dan bangunan pentadbiran. Projek naik taraf di bawah pembiayaan pinjaman Bank Dunia telah siap sepenuhnya dan keseluruhan bangunan baru telah digunakan secara rasminya bermula 8 April 2004.
Pada 13 Januari 2004, POLISAS bersama-sama 14 buah Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia telah dianugerahkan Sijil MS ISO 9001:2000 menggantikan Sijil MS ISO 9002:1994 yang diperolehi pada 8 Februari 2001 sebelum ini. Pada 17 Jun 2009, POLISAS telah dianugerahkan Sijil MS ISO 9001:2008 daripada SIRIM.

 

LATAR BELAKANG

Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah (POLISAS) merupakan satu langkah kerajaan bagi menambah bilangan tenaga terlatih bertujuan untuk mendidik dan melatih lepasan SPM dan SPM (V) bagi memenuhi keperluan tenaga kerja separa profesional dalam bidang kejuruteraan dan perdagangan.

Sehingga kini terdapat 36 buah politeknik di seluruh Malaysia. POLISAS menawarkan 14 program pengajian di bawah lima Jabatan utama iaitu Jabatan Kejuruteraan Awam, Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Jabatan Perdagangan dan Jabatan Teknologi Makanan. Sehingga 2022, POLISAS telah melahirkan seramai 57427 orang graduan.

Bagi memastikan kecemerlangan berterusan, POLISAS sentiasa berusaha mempertingkatkan aspek  pengurusan kualiti.  POLISAS kini telah dianugerahkan Sijil Pengiktirafan dalam Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001 : 2015, Sistem Pengurusan dan Kesihatan Pekerjaan ISO 45001:2018,  Penarafan Tiga Bintang oleh Malaysia Productivity Corporation (MPC) bagi Sistem Pengurusan Persekitaran Berkualiti 5S (QE5S) dan Akreditasi APACC Tahap Emas.  POLISAS juga turut diiktiraf sebagai Pusat Latihan The Charted Institute of Logistics and Transport (CILT), Penyedia Latihan Halal yang berdaftar di bawah Majlis Profesional Halal, Sekolah Latihan Pengendali Makanan dan Penyedia Latihan Berdaftar HRDF.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Go to top
Switch To Mobile