Kategori : UMUM

PENGENALAN JMSK

Jabatan Matematik Sains dan Komputer (JMSK) merupakan jabatan akademik yang menyokong jabatan-jabatan induk dalam proses merealisasikan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran dengan sistematik dan berkesan. Ia diwujudkan pada tahun 1979 seiring dengan penubuhan Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah (POLISAS). Jabatan ini mempunyai tiga lokasi utama iaitu 2 pejabat di tempatkan di bangunan pentadbiran POLISAS manakala sebuah lagi ditempatkan di Pusat Komputer JMSK yang berdekatan dengan bangunan Kejuruteraan Elektrik .

JMSK diterajui oleh seorang ketua Jabatan dan dibantu oleh 3 orang ketua kursus iaitu Ketua Kursus Matematik, Ketua Kursus Sains dan Ketua Kursus Komputer. Sehingga kini, seramai 41 pensyarah yang berkelayakan dan dibantu oleh seorang pembantu makmal sains, dua orang juruteknik dan seorang pembantu tadbir ditugaskan untuk menjalankan proses P&P serta pengurusan di JMSK. Fasiliti yang terdapat d JMSK ialah 5 buah makmal Komputer, dua buah makmal Sains, dua buah makmal matematik(mathlab) dan tiga buah bilik kuliah.

JMSK bertanggungjawab meyelaras semua kursus Matematik, Sains dan Komputer di POLISAS. Sehingga kini, kursus yang ditawarkan adalah merangkumi 6 kursus bagi Matematik Kejuruteraan, satu kursus bagi Sains dan 2 kursus bagi Komputer. Penawaran sesuatu kursus juga adalah berdasarkan kepada keperluan semasa oleh jabatan–jabatan induk.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Go to top